Buitengewoon Mezelf Spel
€90,75
Het Buitengewoon mezelf spel is voor kinderen van zeven tot twaalf jaar om zichzelf op een positieve en praktische wijze te leren kennen door middel van psycho-educatie en creativiteit. Het is bedoeld om de ik-ontwikkeling te versterken. Voor alle kinderen is dit van belang en in het speciaal voor (hoog)gevoelige kinderen. Dit is een kaartspel met een bijbehorende handleiding, die goed te gebruiken is met een groep kinderen, maar ook individueel. Geschikt voor in de thuissituatie, op school voor leerkrachten en interne begeleiders en in praktijken van orthopedagogen, kindercoaches, kindertherapeuten.
Prijs is inclusief BTW en verzendkosten binnen Nederland.
Omschrijving
Het Buitengewoon Mezelf Spel is een spel en methode dat kinderen ondersteunt in hun ik-ontwikkeling. Het is een leuk spel, met opdrachten die leuk zijn om te doen en het is speels vormgegeven. Het mooie van dit spel is dat je veel kunt bereiken en het kind kunt laten groeien, op een leuke en speelse manier. De kracht zit in het stevige fundament van theorie en onderbouwing, gecombineerd met hele praktische oefeningen, tips voor vragen en doorvragen en gesprekken. Er wordt zelfs een koppeling gemaakt naar Otto de Octopus (niet inbegrepen bij het Buitengewoon Mezelf Spel) zodat je de handpop kunt combineren met het spel. De handleiding staat ook nog eens vol met allerlei extra tips en handvatten en aanvullende opties. Een must have voor iedere praktijk, iedere school en ook ieder huis met kinderen. Misschien zelfs een must have voor iedereen, want ben je ooit uit ontwikkeld als het gaat om je ‘ik’?
Het doel van het spel is dat kinderen zichzelf op een positieve manier leren kennen en zichzelf ook op een praktische wijze leren helpen. Het kind is daarmee zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij in het leven staat. Juist door positieve ondersteuning van de begeleider, leerkracht en ouders kan hij zich daarin gesteund voelen.
Achtergrond en onderbouwing methode
De methode is ingezet door de visie van oplossingsgericht werken als rode draad door het spel te weven. Dit zie je vooral terug in dat de begeleider veel vragen stelt aan het kind. Dit zijn dan ook voornamelijk oplossingsgerichte vragen. Daarbij bedenkt het kind vooraf aan het spel een doel waar hij aan wil werken, dit sluit aan bij de methode Kids’ Skills, dat ook gebaseerd is op de oplossingsgerichte theorie. Voorbeelden van die vragen zijn:
Wat zou je anders willen?
Wie merkt nog meer dat het anders gaat?
Welke goede eigenschap gebruikte je toen?
Hoe kan ik je helpen?
Deze en meer van dit soort vragen worden op de opdrachtkaarten aan het kind gesteld. In de handleiding staan per opdrachtkaart doorvraagtips.
Voor wie
Dit spel is voor ieder kind goed, want ieder kind heeft te maken met een ik-ontwikkeling. Met name voor de leeftijd tussen 7 en 12 is dit heel relevant, maar ook daaromheen is het spel goed te gebruiken. Omdat het voor iedereen goed is, is het ook een aanrader om het juist met een hele klas te doen, een groep kinderen of in je eigen gezin. Vermijd een uitzonderingspositie, want er is altijd wel wat werk te doen aan het ‘ik’. Maak er iets van dat van iedereen is.
“Een spel voor iedereen, want er is altijd wel wat te ontwikkelen in je eigen ‘ik’!”
Opbouw en inhoud van het spel
Het spel bestaat uit 6 categorieën, namelijk:
- Ik-ontwikkeling – Ik-kaartjes
Het kind wordt gestimuleerd aan de eigen zelfstandigheid te werken. Het kind wordt zich bewust van zaken waar hij blij van wordt, te kiezen wat hij zelf wil en datgene te doen wat goed voor hem is. - Grenzen voelen en gezond bewaken – Grens-kaartjes
Het kind leert zijn grenzen te voelen, te voelen wanneer hij overprikkeld raakt en is, de grenzen te verleggen en de grenzen gezond te bewaken. - Kwaliteiten – Wauw-kaartjes
Het kind leert welke kwaliteiten en talenten hij heeft, waardoor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld wordt ondersteund. Daarnaast leert het kind dat iedereen op zijn eigen manier uniek is, waardoor het kind verantwoordelijkheid voor zichzelf leert nemen. - Gevoelens – Voel-kaartjes
Het kind leert de basisgevoelens waar te nemen en te (h)erkennen, hier ruimte aan te geven, deze te benoemen en door middel van zelf gekozen handvatten zichzelf te helpen of hulp te vragen. - Eigen Ruimte – Ruimte-kaartjes
Het kind leert zijn eigen ruimte aan te voelen en deze in te nemen. - Sociale ontwikkeling – Sociale-kaartjes
Het kind leert dat het verbonden is met zijn medemens en tegelijkertijd eigen kwaliteiten en eigenschappen heeft die van waarde zijn. Het kind leert in zijn eigen kracht te staan, terwijl hij midden in het leven staat met andere mensen.
Bij welke vragen zet je het Buitengewoon Mezelf Spel in?
- Hoe leer je het kind vanuit zichzelf te handelen en te kiezen, in plaats van te reageren en aan te passen?
- Hoe kan het kind voelen waar zijn grens ligt?
- Hoe kan het kind zijn grenzen op een normale manier aangeven, zodat de ander er ook iets mee kan?
- Hoe kan het kind leren onderscheiden wat hij zelf voelt en wat hij van de ander voelt?
- Hoe kan het kind overprikkeling voorkomen?
- Hoe kunnen we focussen op wat het kind wél kan in plaats van niet?
- Hoe zorgen we ervoor dat het kind zijn eigenheid kan behouden, maar óók mee kan doen op school en andere sociale activiteiten?
- Hoe helpen we het kind om meer aan te sluiten bij anderen?
- Hoe helpen we het kind om zichzelf te helpen en voor zichzelf te zorgen, zeker met oog op als hij ouder is?
- En misschien wel de grootste vraag: hoe doe je dit alles op een leuke manier waar het kind met plezier aan werkt?
De oplossing: het Buitengewoon Mezelf Spel.
Het spel met name voor hooggevoelige kinderen
Hooggevoelige kinderen nemen veel waar. Hooggevoeligheid noemen we ook wel hoogsensitiviteit. Het is een eigenschap die bij ongeveer 15% tot 20% van de bevolking voorkomt. Er is al veel wetenschappelijk en praktijkonderzoek naar gedaan. Dit is echter nog niet altijd bekend in de dagelijkse praktijk, waardoor ik nogal eens hoor dat mensen het vaag vinden.
Graag zorg ik ervoor dat hooggevoeligheid bekender wordt op een gewone en heldere manier. De kennis van de wetenschap vertaal en koppel ik aan de praktijk. Het Buitengewoon Mezelf Spel is daar een vorm in. Deze wordt al veel ingezet en gebruikt, zowel thuis als op scholen en in praktijken.
Wat is er nog meer naast het Buitengewoon Mezelf Spel in de methodelijn van Otto de Octopus?
- De handpop Otto de Octopus
- Handpop met handleiding professionals
- Handpop met handleiding ouders
- Poster ‘Wat is hooggevoeligheid?’
- Buitengewoon Mezelf Spel
Beoordelingen
WIETSE PAMA, trainer Hooggevoelig heel gewoon: “Tijdens de themamodule Hooggevoelige kinderen gaan we aan de slag met dit spel. We pakken er opdrachten uit en gaan die zelf doen. Daarmee krijgen mensen een idee. Ik merk regelmatig dat het opdrachten zijn die ook voor volwassenen goed zijn. Ben je immers ooit uit ontwikkeld? Zeker als het gaat om je ‘ik’? Dat geloof ik niet. Wat mij betreft hoeft er dus geen leeftijd aan gebonden te zijn. Het is een spel voor iedereen!”
Look & feel
Het spel bestaat uit 36 kaarten van 9,5 x 14 cm die in een houten kistje zitten. Het kistje is 16,5 x 11 x 8,5 cm en sluit gemakkelijk met een klein slotje.
De handleiding bestaat uit 92 pagina’s van a4 formaat. De voorkant en achterkant zijn steviger dan de bladzijdes. Het geheel is ingebonden in een ringband. Daardoor is het goed en gemakkelijk leesbaar en bruikbaar. Het is mooi en kleurrijk vormgegeven.
Verzending
Het Buitengewoon Mezelf Spel en de handleiding verstuur ik in een pakket dat niet door de brievenbus kan. Het wordt je dus aangeboden door een pakketdienst, over het algemeen DHL. Het Buitengewoon Mezelf Spel en de handleiding zit netjes verpakt in een doos. Zo komt het onbeschadigd bij je aan. De verzendkosten binnen Nederland zijn bij dit pakket in de prijs inbegrepen.