Sinterklaas
De komende periode is voor menig kind een leuke, maar vooral spannende periode. En al helemaal voor hooggevoelige kinderen. Bedenk maar eens wat deze periode voor een impact heeft. Het begint al met het Sinterklaasjournaal. Altijd gebeurt er iets spannends.
Deze keer tijdens de intocht van Sinterklaas, waren de schoencadeautjes onderweg naar Limburg. Zekers te weten dat er kinderen bang waren niets in hun schoen te krijgen die avond. En wat te denken van de bewegende zak??
Op deze manier wordt de spanning opgevoerd en die spanning kan voor veel hooggevoelige kinderen teveel worden. Die spanning kan zich uiten in huilen, boos worden of het niet kunnen gaan slapen. Ben je daar als ouder bewust van. Het begrijpen van de onderliggende oorzaak is namelijk belangrijk om je kind te kunnen helpen.
Waarom deze periode meer prikkels geeft.
Zoals hierboven al geschetst komen er via het Sinterklaasjournaal en andere bronnen heel veel extra prikkels binnen bij jouw kind. Prikkels van buitenaf. Wat er allemaal te zien is op het t.v. scherm. Extra visuele prikkels van versieringen op school of in huis. De Sinterklaas liedjes die te horen zijn in de supermarkt of in de grote winkelstraat. Maar ook de interne prikkels. Hoe voelt het kind zich als er in een winkelstraat ineens een Piet voor zijn neus staat. Leuk?? maar ook weer spannend??!
Interne prikkels zijn er ook door het zich continue dingen afvragen. Bijvoorbeeld vindt de Sint mij wel aardig? Krijg ik wel cadeautjes? Wanneer zou de Sint bij mij komen?
Het verwerken van al deze prikkels heeft tijd nodig. Maar soms is die tijd er niet omdat de volgende nieuwe prikkels komen. Door het huilen, boos worden of niet kunnen gaan slapen geeft je kind aan dat het teveel is.
Wat zou kunnen helpen?
Kijk als ouder samen met je kind naar het Sinterklaasjournaal. Praat na afloop over wat er allemaal te zien was en wat dit oproept bij je kind. Door te praten verwerk je namelijk de prikkels. Je kunt er ook over tekenen, kleien, naspelen, knutselen, bakken enz. Misschien is het tijdstip van het Sinterklaasjournaal om 18.00 uur dan niet zo handig. Want de meeste kinderen zullen niet zo heel lang hierna naar bed gaan. Neem het Sinterklaasjournaal op of kijk het via de site op een ander moment. Een moment waarin jij als ouder meer tijd hebt om dit met je kind op te pakken.
Slapen gaan
De meeste kinderen zetten hun schoen voor het slapen gaan. Vol spanning en verwachting gaan ze naar bed. Ik vind het niet raar dat ze dan misschien moeilijker in slaap kunnen komen. Of dat ze ’s nachts een keertje wakker worden van een geluidje en denken dat Sinterklaas of Piet in huis zijn. Hoe vaak komt het niet voor dat je kind heel erg vroeg wakker is en niet kan wachten om naar onder te gaan om te kijken of er iets in zijn schoen zit? Weet dat door het slaaptekort jouw kind gevoeliger wordt voor andere prikkels en dat zijn emmertje eerder vol zal zijn. Er zijn ook kinderen die ineens overdag iets in hun schoen vinden omdat Piet toevallig is geweest. En deze kinderen zetten dus geen schoen meer voor het slapen gaan. Zou dit jou en jouw kind kunnen helpen?
Nog enkele adviezen vanuit mijn kant:
- Beperk het aantal bezoeken aan al die verschillende gelegenheden waar Sinterklaas op bezoek komt. Vaak kunnen kinderen wel 5 keer Sinterklaas bezoeken. Op het werk van mama, op het werk van papa, op school, bij de voetbalclub ……
- Bereid samen met je kind het feest voor. Zorg dat het kind weet wat hem / haar te wachten staat.
- Leg uit hoe het ongeveer zal gaan. Haal herinneringen op van vorig jaar.
- Bespreek regelmatig alle spannende verhalen die het kind nu meemaakt. Erken dat het spannend is en vraag hoe je kunt helpen om het minder spannend te maken. Bijvoorbeeld door erover te gaan tekenen, of door pepernoten te bakken op de rug van je kind (massage).
- Vraag op school of het mogelijk is dat jouw kind, wanneer Sinterklaas op school komt, van een afstandje het feest mag mee maken. Ergens aan de rand van de aula, of misschien op een balkon.
- Kies als ouder in het belang van jouw kind. Jullie weten zelf het beste hoe jullie kind reageert en wat het met hem / haar doet. En ik weet dat de omgeving daar ook zijn eigen ideeën over heeft.
Veel plezier in deze Sinterklaastijd.